browar majer
Browary rzemieślnicze już od dobrych kilku lat zyskują coraz większą popularność na polskim rynku piwa.

Wzrost konsumpcji piw rzemieślniczych świadczy o rosnącej modzie na tradycję i regionalność. Piwa rzemieślnicze, w porównaniu z piwami produkowanymi masowo, są oryginalne i wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Produkowane są w małych i niezależnych browarach regionalnych, takich jak MiniBrowar Majer, według autorskiej receptury, z wykorzystaniem jedynie naturalnych składników.

W MiniBrowarze Majer warzymy niepasteryzowane i niefiltrowane piwa.

Wierzymy, że dobre piwo może powstać wówczas, gdy zostanie wytworzone
z naturalnych składników oraz zgodnie z tradycyjnymi technikami warzenia.
W tej kwestii nie uznajmy kompromisów, dlatego nasze piwa tworzymy z produktów najwyższej jakości. Słody sprowadzamy z Bambergu, ze znanej na całym świecie słodowni Weyermann. Do tworzenia określonego rodzaju piwa wykorzystujemy nawet do siedmiu rodzajów słodu. Proces produkcji nie jest w żaden sposób przyśpieszany i trwa – w zależności od gatunku – od trzech do dwunastu tygodni.

Wszystkie nasze piwa dostępne są także w półlitrowych, bezzwrotnych butelkach.

Wszystkie gatunki piwa Majer (jeśli tylko pozwala na to receptura) tworzone są zgodnie z najstarszą normą piwną z 23.04.1516 roku – Beyerischem Reinheitsgebot, według której do produkcji piwa używa się jedynie czterech składników: wody, słodów, drożdży oraz chmielu.
proces produkcji
W dużym skrócie przedstawimy Państwu proces warzenia piwa. 
śrutowanie
zacieranie
filtracja
klarowanie
fermentacja
leżakowanie
wyszynk
śrutowanie
Celem śrutowania jest z jednej strony ułatwienie rozpuszczenia składników ekstraktywnych słodu w wodzie i pobudzenie działaniaenzymów oraz stworzenie „materiału” do budowy warstwy filtracyjnej brzeczki w kadzi filtracyjnej. Dlatego też niezbędnym jest takie prowadzenie procesu, które zapewniałoby jak najmniejsze rozdrobnienie łuski, a jednocześnie jak największe rozdrobnienie bielma.
zacieranie
Pierwszą fazą produkcji piwa, trwającą około półtorej godziny, jest zacieranie, które odbywa się w kadzi warzelnej.
W skład zacieru wchodzą podstawowe składniki jak woda i słód (jęczmienny lub pszeniczny).
Zacier podgrzewany jest , aby znajdująca się w ziarnach skrobia mogła przekształcić się w gotowe do fermentacji cukry.
filtracja
W wyniku filtracji przygotowanego wcześniej zacieru powstaje ciecz zwana brzeczka.
Stałe pozostałości składające się z łusek nasion oraz nierozpuszczalnych resztek tworzą tak zwane młóto.
klarowanie
Klarowna brzeczka opuszczająca filtr wpuszczana jest do kotła warzelnego, gdzie w fazie gotowania dodawany jest kolejny z podstawowych składników piwa - chmiel. Ilość tego składnika jak i moment jego dodania wpływa na aromat i goryczkę końcowego produktu. Z reguły część chmielu dodawana jest w początkowej fazie gotowania, reszta w końcowych minutach procesu, tak aby goryczka i aromat mogły się właściwie utrwalić w piwie. Klarowanie gorącej brzeczki odbywa się w whirpoolu (kadź z zawirowaniem), gdzie następuje oddzielenie osadów gorących. Następnie klarowna brzeczka schładzana jest z temperatury 100°C do (w zależności od gatunku piwa) ok 10°C lub 20°C.
fermentacja
Kolejna faza przebiega w kadziach fermentacyjnych i trwa zależnie od gatunku piwa od 3 do 8 dni.
Proces fermentacji inicjowany jest przez drożdże piwne (czyste szczepy), które przekształcają cukry w alkohol i dwutlenek węgla.
Rozróżniamy dwa typy fermentacji (uzależnione od temperatury w której pracuja drożdże) górną i dolną.
leżakowanie
Po skończeniu fermentacji piwo poddawane jest procesowi leżakowania.
Celem leżakowania jest przede wszystkim uzyskanie stabilności fizykochemicznej piwa,
nasycenie piwa dwutlenkiem węgla, sklarowanie piwa, wytworzenie właściwego bukietu smakowo-zapachowego.
W zbiornikach leżakowych piwo dojrzewa przez okres około od 2 do 6 tygodni.
wysznynk
Dojrzałe piwo przekazywane jest do zbiorników pośredniczących z których to już bezpośrednio trafia do nalewaków na barach.
zwiedzanie browaru
Wszystkich pasjonatów piwa ciekawych procesu jego powstania zapraszamy na wycieczkę po MiniBrowarze Majer,
podczas którego nasz piwowar Karol w ciekawy sposób opowie Wam jak powstaje piwo.

Ponieważ w browarze codzienne pracujemy pełną parą i dlatego nie zawsze jesteśmy w stanie zapraszać Gości,
prosimy o indywidualne umawianie wycieczek pod numerem tel. 32 701 12 00

kontakt
Lokalizacja Mini Browar Majer
Mini Browar Majer